Badanie poziomu cukru we natury – na czym polega a jak o je stworzyć? Badanie poziomu glukozy we natury to pewne z ważnych badań diagnostycznych. Pozwala ono zapobiegać poważnym schorzeniom trzustki, takim jak cukrzyca, a sprawnie je pomagać. Dowiedz się, kiedy udać się na badanie, a oraz jaka jest podstawa poziomu cukru na czczo a po jedzeniu.
Badanie poziomu cukru we natury – na czym polega a jak o je stworzyć?
Kiedy zbadać poziom glukozy?
Niektóre symptomy powinny nas szczególnie zaniepokoić. Przylegają do nich:
osłabienie,
nadmierne pragnienie,
zwiększona potliwość,
silne uczucie głodu,
kołatanie serca,
senność,
zmęczenie,
nawracające infekcje.
Kto powinien prowadzić badanie poziomu glukozy? Każdy dobry człowiek – raz w roku (szczególnie osoby po 45. roku bycia), osoby w ciąży – między 24. a 28. tygodniem (w celu wykrycia cukrzycy ciążowej), a też postaci z rodziny zwiększonego ryzyka, m.in.:
mające na nadciśnienie tętnicze,
borykające się z nadwagą,
unikające wysiłku fizycznego,
po przebytej cukrzycy ciążowej,
u których istnieje podejrzenie cukrzycy,
ze zdiagnozowanym zespołem policystycznych jajników lub chorobą sercowo-naczyniową.
Jak się przygotować do poszukiwania poziomu cukru?
Badanie poziomu glukozy kształtuje się na czczo 12 godzin po spożyciu ostatniego posiłku. Najlepiej wybrać się na nie przed śniadaniem i wrócić z wcześniejszej aktywności fizycznej. Glukoza to cukier, jaki stanowi zdobywany i zmniejszany podczas każdej sytuacji ruchu, wynik badania może to pokazać się zaniżony. Dzień przed testem warto jeszcze unikać tłustych posiłków oraz przetworzonych przekąsek.
Jak przebiega badanie?
Badanie poziomu glukozy liczy na pobraniu próbki krwi z były łokciowej lub opuszki palca. Można stworzyć i test obciążenia glukozą, który liczy na poznaniu poziomu cukru we natury na czczo, a następnie po 1 lub 2 godzinach po doustnym podaniu 75 g glukozy. Jeżeli organizm funkcjonuje prawidłowo, po terminie tego terminu poziom cukru powraca do zasady. Jeżeli nie, istnieje obecne klucz do dalszej diagnostyki pod kątem podejrzenia cukrzycy, chorób trzustki, przysadki mózgowej bądź nadnerczy.
Norma cukru na czczo (u osób młodych): 70-110 mg/dl (3,9-6,1 mmol/l)
Norma cukru po jedzeniu (u osób młodych): < 140 mg/dl (7,8 mmol/l)
Dlaczego poziom cukru jest po zjedzeniu posiłku?
Poziom glukozy wzrasta po posiłku, co w konsekwencji jedzie do uwolnienia insuliny (tzw. poposiłkowej) przez trzustkę. Insulina odpowiada za transport glukozy z farbie do tkanek – wpływa ona do ich wnętrza, zaś jej nadmiar magazynowany jest w wątrobie. Norma cukru po jedzeniu jest więc niezależna od jego stanu na czczo. Gdy glukozy we natury jest rynek mało, przychodzi do tzw. hipoglikemii, której objawami są bóle głowy, nerwowość czy drgawki. Długotrwały stan hipoglikemii może doprowadzić nawet do śpiączki.
Gdy poziom cukru wzrośnie, możemy stwierdzić objawy hiperglikemii. Przylegają do nich: wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu, osłabienie i zmniejszona ostrość widzenia. W obecny rób organizm opowiada o zbyt dużym stopniu glukozy, którą używa wydalić. Nagły, rozciągający się stan hiperglikemii może powodować niewydolnością poszczególnych organów, uszkodzeniem mózgu lub nawet śpiączką.
zobacz również Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i kiedy warto je wykonać?